Fundatia Calea Victoriei va invita pe 7 octombrie la atelierul "De ce iubim? O scurtă istorie filosofică a EROS-ului"

 

Din cele mai vechi timpuri, iubirea a fost fie elogiată, fie blamată, fie recunoscută ca reală, fie demascată ca iluzorie. Dincolo de aceste poziții, pare că întotdeauna a fost gândită drept o stare de posedare sau ieșire din minți (sub nume precum mania, eros divin, simpatie universală, spiritul speciei, instinctul reproducerii). Nu noi o alegem pe noi, ci ea pe noi.  Dar cine este „ea”? Filosofia a găsit de-a lungul istoriei mai mulți „vinovați”. În cursul de față ne vom opri asupra a trei dintre ei: dorința Binelui și incompletitudinea ființei umane, nebunia divină sau erosul ceresc, respectiv (pro)creația.

Vom vedea că toate aceste feluri de-a înțelege iubirea oferă explicații diferite pentru o altă enigmă a existenței noastre – aceea a compatibilității între doi îndrăgostiți. Cum putem explica „alegerile” iubirii? De ce iubim pe cineva mai degrabă decât pe altcineva? Ce se află în culisele filosofice ale unor noțiuni precum „jumătatea mea” sau „sufletul-pereche”, „iubirea vieții mele”, „dragoste la prima vedere”? Cum se modifică relația cu celălalt de la o paradigmă teistă la una ateistă? Dacă o întreagă tradiție pornind de la Platon și rafinându-se în creștinism vorbește despre o asemănare sau o familiaritate între suflete, gânditori precum Schopenhauer aduc argumente mai degrabă biologice. Dar sunt aceste poziții cu adevărat ireconciliabile, sau, mai degrabă eros-ul are mai multe chipuri? Care ar fi acestea? Vom încerca să răspundem interpetând diverse „doctrine” despre iubire.

Cu alte cuvinte, deși subiectul iubirii ne „doare” pe toți, sau poate tocmai de aceea, vă propun să parcurgem relaxat, dar atent, o posibilă istorie a eros-ului pentru a vedea ce sau cine este iubirea și de ce iubim în opinia unor filosofi din Antichitate, Evul mediu arab, Renaștere și modernitate.

1. Erosul „obștesc” și Erosul ceresc. Iubirea ca nebunie (mania) în filosofia lui Platon.
2.. Sufletul uman ca dorință. („Lipsa” ontologică și prietenia (philia) în dialogul Lysis. Părinții lui Eros în Banchetul lui Platon: Sărăcia (Penia) și Răzbătătorul (Poros) ).
3. Eros-ul antic și iubirea creștină – asemănări și diferențe.  Câteva considerații despre iubire în islam.
4. Problema compatibilității între îndrăgostiți. Identitate, contrarietate, asemănare… sau hazard? (Zeul lăuntric și oglindirea în celălalt vs. „tipul pur”. Eros și „chimia” dintre îndrăgostiți în Renaștere.)
5. 1+1=3, Eros și creație. Două tipuri de „zămislire”. Câteva considerații despre „spiritul speciei”  (A. Schopenhauer). Sexualitate și spiritualitate în opinia lui Vladimir Soloviov.


DETALII
Domeniu:  Filozofie & Retorica
Lector:  Raluca Bujor
Data incepere: 7 Octombrie 2014
Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 5
Frecventa: saptamanal, marti

Tip: Teoretic
Varsta Minima: 18 ani 
Cost: 220 ron
Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron

Inscrieri si detalii suplimentare: AICI.

Informaţii în completare