Recenzii
Pema Chodron, No time to lose - "Plecand de la un text al lui Shantideva din sec. VIII, "Bodhisattvacaryavatara - A Guide to the Bodhisattva's Way of Life", Pema Chodron ilumineaza pentru noi in stilul sau unic, intreaga cale pana la atingerea starii de boddisattva. [...] Dupa enumerarea catorva dintre situatiile specifice in care este recomandat sa practicam rabdarea ni se prezinta si metodele prin care putem sa punem invataturile in practica. [...]" - Multumim lui Andu Guinea pentru recenzie.
Thich Nhat Hanh, ANGER. Buddhist wisdom for cooling the flames: "In acest volum, Thich Nhat Hanh ofera invataturi despre cum sa abordam si sa tratam cea mai puternica otrava: furia.
...Contrar unor idei din psihologia vestica, unde pacientii sunt chiar incurajati ‘sa se descarce’ de furie tipand sau spargand obiecte intr-un mediu controlat, autorul ofera o perspectiva noua, complet diferita: el considera gresita exprimarea furiei, deoarece nu inseamna altceva decat ca ‘exersam’ furia, nu o reducem." [...] Multumiri Cristinei Haita pentru recomandare.
Greg Holden, Karma Kids: "Greg Holden, autorul a 62 de carti in care incearca sa desluseasca pentru omul de rand misterele calculatoarelor si ale Internetului, publica in 2005 o carte foarte frumoasa despre managementul relatiilor dintre parinti si copiii.
In aproape 200 de pagini ne sunt prezentate diverse moduri in care putem sensibiliza copilul asupra valorilor buddhiste, il putem orienta prin istorioare de citit la culcare sau prin diverse activitati."[...] Multumim Andu Guinea pentru aceasta recenzie.
Robin Sharma, The Saint, the Surfer and the CEO - "Autorul bestsellerului „Calugarul care si-a vandut Ferrariul” scrie o alta carte inspirationala si plina de intelepciune. [...] Aceasta poveste de fictiune este despre un barbat pe nume Jack Valentine, care, simtindu-se incomplet ca fiinta umana, a inceput o explorare in cautarea intelepciunii, pentru a trai o viata mai fericita, mai sanatoasa si mai frumoasa.[...] Multumim Danei Costea pentru recenzie.
Tulku Urgyen Rinpoche, Rainbow painting - "Tulku Urgyen Rinpoche s-a nascut in 1920 in Tibetul de Est si a fost recunoscut de catre Khakyab Dorje, cel de-al 15-lea Karmapa Gyalwang, ca fiind atat reincarnarea lui Nubchen Sangye Yeshe, unul dintre discipolii de seama ai lui Padmasambhava. Recunoscut pentru profundele sale realizari in domeniul meditatiei, Tulku Urgyen Rinpoche, are un stil de predare ce include "Instructia prin experienta proprie".
"Rainbow Painting" este o colectie de discursuri tinute de Tulku Urgyen Rinpoche intre 1991 si 1994 in cateva manastiri din Nepal. Acestea cuprind instructiuni concrete pentru cei care au ales calea buddhista, atingand deopotriva viziunea, mediatia si conduita. [...] " Multumim lui Andu pentru aceasta recenzie.
Ram Dass, Cultivating the heart of compassion - "Desi definitia compasiunii este dezarmant de simpla – dorinta de a-i ajuta pe ceilalti sa se elibereze de suferinta – punerea in practica a acesteia este, pentru cei mai multi dintre noi, destul de greu de realizat. [...] Un ajutor pretios ne vine din partea lui Ram Dass, indrumator spiritual si autor a numeroase carti in care, de peste un sfert de secol, sa (tr)aduca pentru lumea occidentala o parte din spiritualitatea Estului. [...] - Multumim lui Andu Guinea pentru recenzie.
Cristopher M. Bache, Spirala vietii. Reincarnarea si reteaua existentei - "Exista destin? Putem sa ne influentam destinul? Ce este karma? Cum se manifesta ea? Ramane “ceva” in urma mortii corpului fizic? Au vreun sens evenimentele tragice din viata noastra? - intrebari tulburatoare care ne preocupa constiinta si al caror raspuns ne modeleaza atitudinea in fata vietii. [...] - Multumim Cristinei Eremia pentru generozitate si recomandare.
Alan Watts, Devino ceea ce esti - "Cartea Devino ceea ce esti reprezinta o serie de 20 de articole ale lui Alan Watts, ce se inlantuie curgator precum un sirag de pietre pretioase, firul fiind revenirea la propria natura, la autenticitatea fiintei proprii, a “trairii in eternul Acum” si patrunderea in natura realitatii. Aceaste articole sunt ca niste nestemate iluminand concepte importante ale spiritualitatii orientale precum: tao, zen, satori, trairea in prezent, nirvana, shunyata, maya, samsara, impermanenta, iluminarea." - Multumim Cristinei Eremia pentru recenzie.
Matthieu Ricard, Happiness - A Guide to Developing Life’s Most Important Skill - "Fara indoiala, fericirea este un subiect de interes pentru toata lumea. [...] Sensul termenului fericire (happiness), asa cum il foloseste in carte, este ca fericirea nu inseamna doar un sentiment sau o stare placuta, ci o stare optima de existenta (an optimal state of being). Totodata, fericirea este si un mod de a interpreta lumea, deoarece spre deosebire de procesul dificil sau chiar imposibil de a schimba lumea, sta in puterea noastra sa ne schimbam modul in care noi privim lumea si ne raportam la tot ce ne inconjoara." - Multumim Cristinei Haita pentru inca recenzie.
The devotion of Matthieu Ricard - "Materialul este un documentar asupra vietii sale extraordinare de pana acum, care il prezinta pe Matthieu continuand munca si viziunea maestrului sau Dilgo Khyentse Rinpoche, decedat in 1991.
Sunt prezentate cate putin din diverse aspecte ale vietii sale: de la primul contact cu marii maestri tibetani de la sfarsitul anilor 60, la experienta de meditatie din perioada de izolare de 7 luni in muntii din Nepal, trecand prin experienta de autor al cartii despre Viata lui Shabkar (considerat un clasic al literaturii tibetane, proiect ce a durat 10 ani) si cea de traducator al lui Dalai Lama." - Multumim Cristinei Haita pentru recenzie.
Stephen Batchelor, Confession of a Buddhist Atheist - "Pe lume exista oameni norocosi, care se nasc intr-o anumita traditie, cresc impreuna cu aceasta, se identifica si se regasesc in ea. Traditie care ii raspunde la marea majoritate a intrebarilor, aspiratiilor si indoielilor pe care le au. Care le este pavaza si indrumator, prieten de nadejde sau sprijin atunci cand este nevoie.
Si mai exista multi alti oameni care simt ca locul de care apartin este destul de inconfortabil, ca ideile vehiculate acolo nu-i reprezinta deloc, ca sunt perimate, periculoase ori de-a dreptul superflue. Ce ar putea sa faca astfel de oameni?" - cititi recenzia oferita de Andu Guinea!
Patricia Donegan, Haiku Mind - De cate ori nu ai fost de acord cu afirmatiile inteleptilor cum ca perfectiunea inseamna sa traiesti Aici-si-Acum, sa fii prezent in propria ta viata clipa de clipa? Ca nu trebuie sa te zbati pentru a ajunge undeva, fiindca ai fost dintotdeauna acolo? Si ca toate Caile, Tehnicile, Metodele, Drumurile, Atitudinile nu sunt altceva decat modalitati diferite de a te face sa deschizi ochii si sa intelegi realitatea asa cum este? De asemenea, de cate ori nu te-ai gandit ca ar fi nemaipomenit sa existe o cale mai scurta de a reusi sa te scuturi de tot ceea ce te distrage si sa traiesti in prezent? Ei bine, o astfel de cale chiar exista si va invitam sa cititi cartea a carei recenzie ne-a fost oferita tot de Andu Guinea.
Swami Niranjanananda Saraswati, Yoga Darshan - "Swami Niranjanananda, continuatorul liniei traditionale yoghine a lui Swami Sivananda, in al carui ashram de la Rishikesh a stat cateva luni si Mircea Elide la inceputul secolului trecut, ne ofera in "Yoga Darshan" o viziune completa asupra cadrului filozofic general in care s-au dezvoltat si interactioneaza principalele sisteme de gandire indiene.
Swami atrage atentia ca nu exista ca atare un hinduism, deoarece India nu are un sistem organizat de religii. Exista sase mari sisteme filozofice traditionale din care au evoluat o sumedenie de scoli si directii de gandire", pe care va invitam sa le descoperiti citind cartea a carei recenzie o gasiti aici, pusa la dispozitie de Andu Guinea.
Thich Nhat Hanh, Peace is Every Step. The Path of Mindfulness in Everyday Life - " 'Peace is Every Step' este probabil cea mai cunoscuta carte din cele peste 100 scrise de Thich Nhat Hanh, calugar budist nascut in Vietnam, care si-a dedicat intreaga viata aplicarii conceptului de budism implicat social (socially engaged budism). In conceptiunea sa, un adevarat practicant trebuie sa aplice intelegerea dobandita prin meditatie si invataturile Dharmei in viata de zi cu zi, pentru a fi de folos altora. Astfel, orice activitate, oricat de banala, capata sens si semnificatie profunda." Aceasta recenzie a fost realizata si oferita cu generozitate de Cristina Haita pentru cartea dupa care s-a facut filmul documentar cu acelasi nume, film care se afla in biblioteca Centrului. Textul integral al recenziei il gasiti aici.
Ken Wilber, A Brief History of Everything - "A Brief History of Everything" este mai mult decat o carte, este un sablon al intregii realitati. Isi merita cu prisosinta numele. Ceea ce mi se pare uluitor este felul in care autorul explica niste concepte deosebit de subtile si stufoase pe intelesul tuturor." Aceasta recenzie a fost realizata si oferita cu generozitate de Andu Guinea si o puteti gasi aici.
Lama Yeshe, The Bliss of Inner Fire - "Dupa o prezentare admirabila a universului tantric (Introduction to Tantra), Lama Yeshe continua turul de forta cu un material la fel de puternic – The Bliss of Inner Fire.
Urmand indeaproape textul lui Lama Je Tsong Khapa „Having the Three Convictions”, Lama Yeshe ne ajuta sa facem urmatorul pas in lumea tantra – contactul cu cele sase yoga ale lui Naropa. Acestea reprezinta un set de sase practici deosebit de puternice si eficiente, reprezentand esenta caii practice. Ele au fost primite de Naropa de la maestrul sau Mahasiddha Tilopa si s-au bucurat de aprecierea intregii comunitati tantrice, atat pentru rezultatele admirabile obtinute in urma practicii, cat si pentru rapiditatea cu care apar primele rezultate concrete." Aceasta recenzie a fost realizata si oferita cu generozitate de Andu Guinea si o puteti gasi aici.
Ken Wilber, Fara Granite - "Exista carti pe care ai impresia ca le-ai asteptat de ani de zile, care lumineaza aspecte ele vietii la care nici nu visai. „Fara Limite” este mai mult decat atat. Aceasta carte creeaza punti intre domenii considerate ireconciliabile, trage un fir rosu intre concepte majore ale gandirii umane si te lasa la sfarsit cu un sentiment de implinire, cu o bucurie launtrica. Un integrator prin excelenta, Wilber nu se dezminte nici in aceasta carte, unde ne arata cum oamenii creaza singuri granite artificiale si mai apoi se comporta ca si cum acestea ar fi reale." Aceasta recenzie a fost realizata si oferita cu generozitate de Andu Guinea si o puteti gasi aici.
Lama Yeshe, Introduction to Tantra: The Transformation of Desire - Cautarea dupa „tantra” face Google sa aduca aproape 30.000.000 de pagini, dintre care 90% de refera la ... sex! Denaturarea adevarului despre aceasta straveche practica spirituala – dupa unele relatari anterioara chiar si hinduismului – este un adevar trist si periculos, in acelasi timp. Inca de la inceput ni se spune ca „indiferent cât de confuzi sau deziluzionati am fi, natura esentiala a fiintei noastre este clara si pura”. Aceasta recenzie a fost realizata si oferita cu generozitate de Andu Guinea si o puteti gasi aici.
Lama Anagarika Govinda, Calea norilor albi - Pelerinajul Unui Lama la Sacrele Locuri ale Tibetului - "Cartea constituie o remarcabila redare a unui pelerinaj prin muntii Tibetului al unui cautator al Maestrului sau tibetan - un nativ german convertit la budism si devenit lama. Din devotiune si dorinta de aprofundare a caii spirituale alese intr-un moment de revelatie, autorul reface traseul parcurs de maestrul lui pe culmile crestelor tibetane, prin templele si manastirile care le populeaza." Aceasta recenzie a fost realizata si oferita cu generozitate de Cristina Eremia si o puteti gasi aici.
Yongey Mingyur Rinpoche & Eric Swanson, Bucuria de a trai. Descifrarea secretului si a stiintei fericirii - "Titlu provocator, nu? Chiar exista o “stiinta” a fericirii? Ce este aceasta fericire mult visata? Este o stare de bine si pace interioara neinfluentata si neconditionata de circumstantele exterioare. Ca si cum ai ramane “uscat” si “cald” in ciuda faptului ce esti in furtuna si ploua torential asupra ta." Aceasta recenzie a fost realizata si oferita cu generozitate de Cristina Eremia si o puteti gasi aici.
Geshe Rabten, Meditatia si viata Cotidiana - "Cuvintele lui Geshe Rabten – elegante precum o piatra de turcoaz precis slefuita. Nu pot sa adaug si nici sa interpretez prin filtrul mintii vorbele Maestrului.
Pun cartea jos, inspir, expir. Fac o pauza. Apoi ma gandesc cum as putea sa surprind sentimentele care ma incearca dupa o lectura atat de speciala." Aceasta recenzie a fost realizata si oferita cu generozitate de Dana Ududec si o puteti gasi aici.
Chogyam Trungpa, The Heart of the Buddha - "Chogyam Trungpa te ia pe nepregatite. Citindu-i cartile, n-ai sa simti ca esti fezandat, pregatit in prealabil sau convins, prin cuvinte atragatoare, sa intri in lumea ideilor sale. El nu iti ofera un vin imbatator pentru plutiri spirituale. Vorbele lui sunt mai mult ca o apa rece, fara culori si arome, oferita celor dispusi sa renunte la autoamagire." Aceasta recenzie a fost realizata si oferita cu generozitate de Dana Ududec si o puteti gasi aici.