“Seara de carte” ne aduce la Seeds for Happiness, intr-un spatiu in care se poate creste si evolua, intr-un loc unde ne putem manifesta preocuparea pentru cunoastere si dezvoltare spirituala si unde gasim o sursa consistenta pentru a reusi in aceste directii.
Oamenii vin pe Pamant cu anumite aspiratii: nevoia de a iubi si a fi iubiti, nevoia de a cunoaste, nevoia de a crea, si cel mai important nevoia de a fi fericiti si a evita suferinta. Orice actiune a omului fie ca realizeaza sau nu, porneste din acest spatiu.
Ce este aceasta fericire mult visata? Daca ne uitam in dictionar vom gasi definitii precum ¨fericirea este o stare de deplina multumire sufleteasca, plina de bucurie, pace si liniste a mintii˝. Ea mai poate fi vazuta ca o stare de bine si pace interioara neinfluentata si neconditionata de circumstantele exterioare. Ca si cum ai ramane “uscat” si “cald” in ciuda faptului ce esti in furtuna si ploua torential asupra ta. Picaturile par sa nu te atinga si sa nu te raceasca. Nu mai tremuri, nu mai fugi, nu-ti mai e teama. Mergi prin torenti senin si inseninandu-i si pe cei din jur. Iti dezvolti intelegerea si compasiunea fata de ei vazandu-i zgribuliti si alergand inspaimantati, nestiind ca au aceeasi capacitate de a ramane “neatinsi” de adversitatile din jur.
Dar oare aceasta definitie atat de simpla si scurta de pus in cuvinte e tot atat de usor de gasit precum o gasim explicata in dictionare si cartii? Este oare la indemana oricui?
Ei bine cu toate ca toti dorim fericirea, nu stim cum sa o obtinem si nu ne imaginam ca pentru a o obtine este nevoie de munca si de o disciplina de urmat.
Pentru a fi fericit, exista un anumit set de actiuni care trebuie facute. Aceste actiuni le poti privi ca pe iste seminte care trebuie cultivate, altfel nu obtinem nimic. Cel care doreste sa planteze semintele fericirii are nevoie de un pamant bun, un teren fertil. Tot el va trebui sa ingrijeasca recolta cu atentie, grija, iubire. Asa cum faci cu o floare: daca vrei sa o ai frumoasa, trebuie sa o uzi din cand in cand... cam asa trebuie sa procedezi si cu semintele fericirii... Daca aceste conditii favorabile exista, semintele se vor dezvolta si in mod sigur ca vei progresa pe aceasta cale.
Pentru a realiza aceste aspiratii pozitive e nevoie de o lunga perioada de invatare, o perioada de antrenament pe adevarata cale a dragostei, intelegerii corecte, a creatiei veritabile, spre a atinge starea de fericire desavarsita. Si intodeauna vei avea nevoie de ajutor in aceste calatorii... nu poti de unul singur... Sprijinul poate veni din carti, poate din partea unui indrumator competent...dar tot ai nevoie de el !
In epoca in care traim multi pretind ca pot ajunge singuri la starea de fericire deplina a mintii fara sa aiba nevoie sa isi caute sprijin si sa se instruiasca pe acest drum cerand ajutor de la o persoana competenta. O astfel de atitudine nu face decat sa evidentieze ignoranta vadita pe care aceste persoane o intretin referitor la subtilitatea mintii si cauza suferintelor. Desi se pot crede apti a lucra singuri cu mintea lor si a descoperi invatatura autentica a fericirii aceasta atitudine este asemanatoare cu a cuiva care, suferind de o boala grava, se duce singur la farmacie stabilindu- si el singur reteta si alegand din tot soiul de medicamente pe cele care au denumirea cea mai frumoasa si cel mai bun gust.
Acum ajungem poate la cel mai riscant aspect pe drumul descoperiri fericirii... a o confunda cu placerea, a face o confuzie intre pacea mintii si situatiile agreabile din viata noastra. De cele mai multe ori suntem ca personajul din exemplul anterior. Mergem singuri la farmacie si alegem fericirea in mai multe forme diferite, care apar mai degraba sub forma placerii. Ne imaginam ca tot ceea ce ne pare atragator, simpatic, ce ne place, ce ne spune altcineva, ne va face fericiti. Ei nu, e mai complicat de atat si rareori placerile efemere ne vor aduce fericirea mult cautata.
Cand vedem cata energie desfasoara fiintele umane pentru a se angrena in activitati care le dau placere, e evident ca, daca fericirea ar fi sinonima cu placerea, lumea intreaga ar innota in fericire. Dar mai mult se intampla contrariul: unde oamenii isi gasesc placerea, ei isi gasesc si nenorocirea.
Acela care crede ca gaseste fericirea in placere poate fi comparat cu un betiv: isi toarna vin sau alcool si bea. Se simte bine, uita de toate necazurile si trage concluzia ca e minunat sa bei. Daca ar fi sa ne pronuntam pentru cateva minute, cateva ore, aceasta poate parea magnific. Dar dupa cativa ani, ce se va produce? Pierderea facultatilor, imposibilitatea de a trai o viata familiala si sociala echilibrata, decaderea.
Ei bine, in multe din situatiile vietii oamenii se conduc ca şi betivul: de vreme ce lucrurile le par agreabile, ei trag concluzia ca ele vor ramane asa pentru eternitate.
Ultima intrebare pe care vreau sa o ridic este daca intra-devar vrei sa fi fericit? La prima vedere ti se pare anormal sa nu vrei asta... dar daca te uiti mai atent poate vei gasi un personaj sau mai multe personaje imaginare care vor sa te saboteze. De fapt cel care te saboteaza esti chiar tu si poate chiar iti place starea in care esti. Asa ca fi sincer si tine minte: fericirea este o alegere si doar tu poti alege pentru tine... nimeni altcineva nu poate sa iti aduca fericirea cautata.
Tu ce crezi despre fericire? Daca esti interesat de subiect, te astept cu mare drag joi 15 martie, ora 19:00 la "Seara de carte" pentru a discuta despre tematica intalnirii. Sunt convins ca impreuna si prin ancora cartilor ne vom putea apropia de o intelegere mai profunda asupra fericirii si cum putem planta semintele acesteia.
Ne-am bucura sa aduci o carte preferata in care ai gasit sprijin si inspiratie pentru a discuta despre tema intalnirii. Orice este relevant, indiferent daca este vorba de un fragment sau cateva pagini de citit.
Prin generozitatea editurilor partenere vom dispune de tituri importante pe baza carora sa discutam. La sfarstitul intalnirii puteti castiga una dintre aceste carti in urma unei tombole.
Vom fi invaluiti de muzica buna, ceva de rontait, ceai cald parfumat si bucuria de a fi impreuna.
Va rugam sa trimiteti confirmarea de participare pe coordonatele de contact de mai jos.
|