“Seara de carte” ne aduce la Seeds for Happiness intr-un spatiu in care se poate creste si evolua, intr-un loc unde ne putem manifesta preocuparea pentru cunoastere si dezvoltare spirituala si unde gasim o sursa consistenta pentru a reusi in aceste directii.
Intrucat Centrul a dedicat luna mai compasiunii, am ales ca tematica serii: “Compasiunea, starea de spirit care te poate elibera”:
"Abia atunci cand omul are compasiune fata de toate fiintele simtitoare, se poate numi nobil." - Buddha
Se vorbeste foarte mult despre compasiune cu toate ca din pacate, majoritatea dintre noi nu stie ce inseamna cu adevarat acest cuvant sau ce stare exprima. Orice actiune, orice alegere pe care o facem ii influenteaza si pe ceilalti, de aceea sfatul marilor intelepti ai umanitatii este ca in cazul in care dorim sa schimbam lumea, sa incepem aceasta cu noi insine.
-
Ce este compasiunea?
-
Cum putem integra compasiunea in viata noastra si cum o putem arata celor din jurul nostru?
-
Cum putem sa ii facem pe ceilalti sa se simta intelesi, in siguranta, protejati, iubiti, aratandu-le ca ii intelegem si ca ne pasa?
-
Cum putem manifesta compasiunea si cum putem oferi iubire si bunatate neconditionat?
Compasiunea este dragoste, este lipsa dorintei, este daruire. Compasiunea îl respecta pe celalalt ca scop în sine. Compasiunea te transforma într-un lotus. Începi sa te înalti deasupra mlastinii de dorinte, lacomie si furie.
O definitie spune: "compasiunea este o minte motivata de pretuirea altor fiinte vii si de dorinta de a le elibera din suferinta".
Sa insemne oare compasiunea doar atat? Compasiunea nu inseamna nicidecum a-ti parea rau pentru cineva, a plange de mila sau a compatimi. Compasiunea inseamna intentia sincera de a-i ajuta pe ceilalti sa treaca prin momentele grele ale vietii lor si a le da suportul necesar, fara a prelua problemele lor, atunci cand au nevoie. Inseamna a vedea frumusetea in orice fiinta omeneasca.
Compasiunea este de partea opusa egoismului si nu exista o data cu el. Nu poti fi egoist si simti compasiune in acelasi timp. Nu poti simti compasiune si dorindu-ti sa-ti fie bine numai tie. Mai presus de toate, compasiunea inseamna a simti tot ceea ce simte celalalt si a te pune in locul lui.
Pentru a experimenta compasiunea pentru cineva, e nevoie sa stim cum sa reactionam la nevoile si problemele lui. Si este nevoie sa oferim, intre niste limite benefice pentru noi, multa iubire neconditionata.
Tenzin Gyatso, al paisprezecelea Dalai Lama, vorbeste despre Compasiune ca element natural al vietii atunci cand spune: ”Cred ca afectiunea umana, compasiunea, reprezinta fundamentul naturii umane. Fara ea, nu putem obtine satisfactia sau fericirea ca individ, iar fara acest fundament nu se poate obtine satisfactie nici comunitatea umana in intregul ei. “
Am fost invatati sa simtim compasiune doar atunci cand cineva sufera sau are un necaz. Se poate simti insa compasiunea si in alte circumstante? Putem simti compasiune si fata de cei care ne fac rau noua sau celor dragi? Putem simti compasiune fata de noi insine?
In aceasta seara vom incerca sa raspundem impreuna la aceste intrebari.
Tu ce crezi despre compasiune? Ai descoperit resursele necesare practicii constiente a dezvoltarii acestui aspect din fiinta ta? Ce ai mai aflat pe drum? Ce carti te-au ajutat?
Daca esti interesat de subiect, te astept cu mare drag joi 10 mai, ora 19:00 la "Seara de carte" pentru a discuta despre tematica intalnirii. Sunt convins ca impreuna si prin ancora cartilor ne vom putea apropia de o intelegere mai profunda asupra compasiunii.
Ne-am bucura sa aduci o carte preferata in care ai gasit sprijin si inspiratie pentru a discuta despre tema intalnirii. Orice este relevant, indiferent daca este vorba de un fragment sau cateva pagini de citit. In plus, in biblioteca centrului se gasesc destule carti care abordeaza aceasta tematica in toate aspectele ei.
Prin generozitatea editurilor partenere vom beneficia de alte titluri importante pe baza carora sa discutam. La sfarstitul intalnirii puteti castiga una dintre aceste carti in urma unei tombole.
Vom fi invaluiti de muzica buna, ceva de rontait, ceai cald parfumat si bucuria de a fi impreuna. |