Suntem impreuna la Seeds in luna compasiunii, in luna in care ne propunem sa daruim, sa acceptam, sa crestem si sa fructificam aceasta calitate umana, dar am fi absolut desprinsi din context daca n-am vedea ce inseamna sa fi intai egoist, ce este si cum este propriul egoism, cat de adanc si ce forme poate sa imbrace si mai ales cum putem sa fim dusi in eroare ca ceea ce facem este compasiv, cand de fapt actiunile si rezultatele actiunilor noastre ne arata contrariul in destul de multe situatii.
Plecand de aici intram intr-un proces artistic si folosim tehnici de stimulare si evidentiere a egoismului nostru pentru a putea mai apoi sa il folosim ca sol fertil in care sa sadim si din care sa se hraneasca atat de intensa si totusi firava calitate a compasiunii. - Alex Bugnariu
Cuvantul “mandala” deriva din radacina semantica “manda”, care inseamna “esenta”, la care a fost adaugat sufixul “la” = recipient - "recipient al esentei". La nivel spiritual, semnificatia mandalei este si mai complexa, ca centru de colectare a tuturor energiilor, structura ei reprezentand deopotriva spatiul interior si exterior. Scopul realizarii mandalei, grafic dar si arhitectural, este de a elimina astfel diferentierea dintre obiect si subiect.
Tehnici de lucru (meditatii active) cu mandale: Mandale in miscare, Mandale geometrice, Tehnica Ursula Irgang, Mandala momentului (“zendala”), Mandala ascunsa, Mandala pictata, Mandala cu ata, Mandala lustra, Mandala tridimensionala, Mandala tibetana desenata, Mandala de grup, Mandala tibetana cu nisip.
Fiecare tehnica presupune o abordare diferita atat in ce priveste procesele interioare cat si procesele exterioare. Materialele folosite sunt diferite modul de lucru este diferit la fiecare dintre ele, chiar daca esenta este aceeasi in toate aceste tehnici. |
|