Mandala este un prilej si o modalitate de cunoastere atat a lumii cat si a omului, este o sintetizare a unor forte care vin dinspre lume spre om si care il modeleaza, dar si care pleaca din om spre lume, influentand-o la randul lui.
In Mandala, acest proces de schimb permanent este surprins pentru un moment in culoare si forma, ca o fotografie artistica a unei clipe din proces, care in urmatorul moment s-a transformat déjà, schimbandu-se continuu.
In cadrul unei Mandale Sociale se intampla ceva nou, din prisma raportului meu personal cu lumea si a raportului lumii cu mine: se trece la un alt plan. Astfel, apare grupul ca entitate in care eu ma manifest si in cadrul careia eu stabilesc un raport constient cu lumea, prin grup, nu doar prin mine insami.
Acum actul artistico-meditativ nu mai este doar al meu, ci el este astfel condus incat ajung sa il traiesc ca experienta de grup si prin el sa inteleg felul in care eu modelez sau nu, in interiorul unui grup si prin intermediul acestuia, lumea si pe mine.
Provocarile sunt pana intr-acolo incat in timpul actului artistic sa fii capabil sa devii constient si sa manifesti felul de a fi al fiecarui membru al grupului astfel incat ceea ce el este sa fie inteles prin traire nu doar prin reflexie, facand astfel posibil ca o punte reala sa se nasca spre fiinta celorlalti, intregind si invigorand impreuna munca si cunoasterea. - Alex Bugnariu
Cuvantul “mandala” deriva din radacina semantica “manda”, care inseamna “esenta”, la care a fost adaugat sufixul “la” = recipient - "recipient al esentei". La nivel spiritual, semnificatia mandalei este si mai complexa, ca centru de colectare a tuturor energiilor, structura ei reprezentand deopotriva spatiul interior si exterior. Scopul realizarii mandalei, grafic dar si arhitectural, este de a elimina astfel diferentierea dintre obiect si subiect.
Tehnici de lucru (meditatii active) cu mandale: Mandale in miscare, Mandale geometrice, Tehnica Ursula Irgang, Mandala momentului (“zendala”), Mandala ascunsa, Mandala pictata, Mandala cu ata, Mandala lustra, Mandala tridimensionala, Mandala tibetana desenata, Mandala de grup, Mandala tibetana cu nisip.
Fiecare tehnica presupune o abordare diferita atat in ce priveste procesele interioare cat si procesele exterioare. Materialele folosite sunt diferite modul de lucru este diferit la fiecare dintre ele, chiar daca esenta este aceeasi in toate aceste tehnici. |