Dragostea este izvorul vieţii, fără ea, viaţa nu există. Putem vedea asta în toate aspectele naturii: cum puii din orice specie depind de protecţia părinţilor şi cum orice formă de viaţă depinde de condiţiile potrivite pe care le ofera natura. În aceste exemple putem vedea cum la nivel fundamental, viaţa tuturor fiinţelor este condiţionată de dragoste. Dar de ce anume este condiţionată această dragoste? Răspunsul dat de budshism la această întrebare este că dragostea, la nivel fundamental, nu depinde de nimic altceva, ci este necondiţionată. Mai mult, această dragoste este mereu la îndemâna oamenilor, a avea parte şi a oferi dragoste necondiţionată reprezintă dreptul înnăscut al tuturor fiinţelor.
O asemenea afirmaţie poate părea lipsită de legătură cu realitatea vieţii noastre, chiar şi cu realitatea pe care o experimentăm în timpul meditaţiei, când încercăm să ne observăm gândurile şi să facem faţă dificultăţilor pe care ego-ul nostru le are de înfruntat. Cu toate acestea, iubirea necondiţionată se găseşte chiar în mijlocul acelei lupte.
Vă propunem să priviţi mai profund tema iubirii, prin explorarea diferenţei dintre dragostea necondiţionată şi multiplele forme ale dragostei condiţionate pe care le experimentaţi în viaţa de zi cu zi. Baza de pornire în această incursiune vor fi noţiunile buddhiste de metta şi karuna, văzute ca fiind două faţete ale aceleiaşi realităţi, asemenea inspiraţiei şi expiraţiei fiinţelor vii de pe planetă şi din univers văzute ca un întreg.
Despre KAISA PUHAKKA
Kaisa Puhakka este născută în Finlanda şi este doctor în psihologie experimentală. Are la bază o pregătire educaţională interdisciplinară, care se împleteşte cu studiul şi practică intensivă în Hinduism şi Buddhism.
Are un CV impresionant, în care se regăsesc mai multe titluri academice în filozofie, psihologie, psihologie experimentală şi psihologie clinică, experienţa ei profesională ca asistent de catedră până în 2000 şi de 14 ani ca şi profesor la Johns Hopkins University, Institute of Transpersonal Psychology, Sofia University, California Institute of Integral Studies—School of Professional Psychology. În plus, este editor la reputata revistă “The Journal of Transpersonal Psychology”. Are o vastă experienţă clinică şi de cercetare.
De 13 ani este profesor la “California Institute of Integral Studies—School of Professional Psychology”, unde predă Psihopatologia, Teoria şi practica psihodinamică, Psihoterapiile existenţial-umanistice, Procesul psihoterapeutic, Buddhismul şi Psihoterapia, Studii de cercetare. Este membră a Asociaţiei Americane de Psihologie, a Asociaţiei de Psihologie Transpersonală şi a Societăţii Finlandeze de Religie Comparată.
În ultimii 30 de ani a participat ca invitat la nenumărate conferinţe internationale, a susţinut seminarii şi workshop-uri în USA, Canada, Finlanda, Rusia şi Trinidad. Printre subiectele de interes pentru Kaisa Puhakka, pe care le dezbate în mod curent în cadrul conferinţelor sau despre care scrie în diverse publicaţii de profil, se numără: Spiritualitatea şi religia în psihoterapie, Înţelepciunea şi practica buddhistă în psihoterapie, Perspective ale ecopsihologiei, Legătura dintre Buddhism şi psihoterapia analitică, Înţelepciunea tradiţiilor străvechi şi cultura contemporană occidentală, Investigare fenomenologică şi de dezvoltare transformatoare a conştiinţei în psihoterapie şi în practica spiritual, Cultivarea transparenţei în comunicare, Psihoterapia occidentală şi practicile buddhiste.
Drumul ei spiritual include mai mulţi ani de practică într-o mănăstire Rinzai Zen din USA, studii aprofundate de Hinduism şi Buddhism, predă meditaţia Vipassana de peste 12 ani la Centrul Spirit Rock din USA.
|